Snowboard Ski Surf/Sup Windsurf Kite Wake Waterski Whatever Scuba Canoe/Kayak Jet Ski Skate Climbing Bmx/Mtb Motocross Air

Σύμη || Μία κατάδυση ιστορία

Ο Στάθης Χατζής κατόρθωσε να καταδυθεί σε βάθος 88 μέτρων, κρατώντας την αναπνοή του για 3 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα, μόνο με τη βοήθεια μίας μαρμάρινης πέτρας βάρους 15 κιλών.Στις 16 Ιουλίου 1913 καταδύθηκε σε τόσο μεγάλο βάθος έξω από το λιμάνι της Καρπάθου και έδεσε τη σπασμένη καδένα στην άγκυρα ενός ιταλικού θωρηκτού.

Γεννήθηκε το 1878 στη Σύμη και όταν το ιταλικό θωρηκτό Regina Margarita έχανε την άγκυρά του στο λιμάνι της Καρπάθου, ο ναύαρχος που επέβαινε σε αυτό αναζήτησε έναν καταδύτη που θα μπορούσε να κατέβει στον βυθό και να τη δέσει στην καδένα.

Μάλιστα, ο καταδύτης υπέγραψε σχετικό συμβόλαιο και η αμοιβή του θα ήταν μια χρυσή λίρα. Με τη βοήθεια του φίλου του Λια Πάχου, ο οποίος βρισκόταν πάνω σε μία βάρκα, ο Στάθης Χατζής έκανε αρχικά μία δοκιμαστική κατάδυση στα 63 μέτρα κρατώντας μία καμπανελόπετρα (όπως τη λένε στη Σύμη) και στη συνέχεια, αφού ξεκουράστηκε μερικά λεπτά, έκανε τη μεγάλη βουτιά. Έχοντας στο χέρι του ένα συρματόσχοινο, πάντα με την καμπανελόπετρα, κατέβηκε στον βυθό σαν τορπίλη.

Κατόρθωσε να εντοπίσει την άγκυρα και αφού πέρασε το συρματόσχοινο στην καδένα, έδωσε το σινιάλο για να τον τραβήξουν στην επιφάνεια της θάλασσας.

Σαν αντάλλαγμα για το κατόρθωμά του, ο Στάθης Χατζής ζήτησε από τον Ιταλό ναύαρχο να μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα, παντού. Και όταν το εξασφάλισε έφυγε για την Αμερική, όπου έκανε διάφορες δουλειές, βοηθώντας οικονομικά την οικογένειά του στη Σύμη. Ενώ βρισκόταν στην Αμερική χτυπήθηκε από τον καρκίνο και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο νησί, όπου πέθανε σε ηλικία 58 ετών.

Η Σύμη τίμησε αυτόν τον σπουδαίο καταδύτη οργανώνοντας  μία σειρά εκδηλώσεων από την Δευτέρα 15 Ιουλίου ,εως και την Τετάρτη 17 Ιουλίου. Το γεγονός τίμησαν με την παρουσία τους διάσημοι αθλητές ελευθέρας κατάδυσης, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός παγκόσμιος πρωταθλητής, Χέρμπερτ Νιτς, από την Αυστρία, αλλά και επιστήμονες, ειδικευμένοι στα θέματα των καταδύσεων.

 


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Ναυτικού Μουσείου της Σύμης, την εκμετάλλευση του οποίου ανέλαβαν συγγενείς του φημισμένου καταδύτη. Στο μουσείο εκτίθενται πολλά ιστορικά αντικείμενα από τη ζωή των ναυτικών της Σύμης, μεταξύ των οποίων και των σφουγγαράδων που ανέσυραν τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, όπως επίσης και της θρυλικής Βγενιώς (Ευγενίας) Μαστορίδη. Το 1863, η Βγενιώ Μαστορίδη ήταν η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έπεσε στη θάλασσα με σκάφανδρο, το οποίο είχε φέρει ο σύζυγός της από τη Γαλλία. Επειδή τότε οι σφουγγαράδες είχαν ενδοιασμούς για να δοκιμάσουν το σκάφανδρο, το φόρεσε η γυναίκα του Μαστορίδη, η οποία ήταν έγκυος, και βούτηξε στο λιμάνι του νησιού