Snowboard Ski Surf/Sup Windsurf Kite Wake Waterski Whatever Scuba Canoe/Kayak Jet Ski Skate Climbing Bmx/Mtb Motocross Air

ENDURO MEDITERRANEO - ΔΙΡΦΥΣ 15.09.2013

Ο πρώτος αγώνας Enduro στην Ελλάδα πήρε σάρκα και οστά.
60 αθλητές πήραν μέρος, και διαγωνίστηκαν στις 3 Ειδικές Διαδρομές κατάβασης του αγώνα.
 
Το φιλικό κλίμα που όλοι ακούγαμε για τους αγώνες Enduro πραγματικά έκανε την εμφάνιση του καθώς οι εκκινήσεις δίνονταν ανα εξάδες, δινόταν έτσι η ευκαιρία σε όσους συμμετείχαν να πεταλάρουν με τα φιλαράκια τους και να κουβεντιάσουν για τις επιδόσεις τους απο το καρτελάκι του αγώνα, είτε να σχολιάσουν την πίστα, είτε για το που έπεσαν, είτε για το που έχασαν χρόνο κλπ. Ο καιρός δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερος, με λιακάδα καθόλη την διάρκεια του διημέρου. Οι 58 συμμετοχές απο όλη την Ελλάδα, ένας Ιταλός και ένα Σλοβένος μας απέδειξαν πως το στοίχημα του αθλητικού τουρισμού ακόμη και στην ‘’Extreme” ποδηλασια είναι εδώ για να το κερδίσουμε.
 


ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
PS1 = 2,6 κμ
H PS1 γνώριμη για τους παλιούς αγωνιζόμενους του πανελληνίου downhill που γινόταν με εκκίνηση το καταφύγιο, είχε φέτος κοπεί στη μέση προσθέτοντας όμως ένα νέο κομμάτι κατάλληλο ακόμη και για xc ποδήλατα. Το συνολικό της μήκος ήταν περίπου 2,6 κμ, ενώ ο τερματισμός βρισκόταν σε νέα εδάφη που μέχρι τώρα η downhill κοινότητα δεν τις γνώριζε. Ο καλύτερος αθλητής κατάφερε τον εκπληκτικό χρόνο των 3:58.
 
PS2 = 2,46 κμ
Η επόμενη ειδική, η PS2αποτελεί νέο μονοπάτι σχεδόν εξολοκλήρου για την περιοχή το οποία κατασκευάστηκε μόλις του τελευταίους 6 μήνες. Τα νέα κομμάτια σχεδιαστηκαν για την ευχαρίστηση των πιο αρχαρίων αλλά και την ικανοποίηση των πιο απαιτητικών downhillers. Γενικά βατή στο σύνολο της, εκτός απο ένα κομμάτι 20 μέτρων που θυμίζει πίστα downhill,και τελικά τερματισμό σε ανηφορικο χωματόδρομο (κάτι που αποφασίσαμε να μην ξαναγίνει).
 
PS3 = 2 κμ
Ξεκινώντας την Τρίτη ειδική διαδρομή του αγώνα, σου δίνει την εντύπωση πως τρέχεις σε αγώνα xc. Μόλις όμως κάνεις τα 50 πρώτα μετρα ανηφόρας, ξαφνικά καταλαβαίνεις πως εδώ δεν είναι xc αλλά endurο, ρολαριστές στροφές, ταχύτητα μεσα στα pipes, και μερικά δείγματα απο  mini drops για να μην ξεχνόμαστε ότι κάνουμε ποδήλατο σε  downhill oriented trails.



Το κλίμα όπως είπαμε άκρως φιλικό, οι διαγωνιζόμενοι κάθε άλλο παρά ανταγωνιστές, πατέρας και γιός να τρέχουν στις ίδιες πίστες και στον ίδιο αγώνα (πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα), γενικά σαν να ήρθε μια μορφή αγώνων απο άλλο πλανήτη. Οποιοσδήποτε αρνητισμός πρίν τον αγώνα απλά έσβησε και επικράτησε ένα εντελώς ήρεμο και θετικό κλίμα. Τα λόγια που ακούσαμε τις ημέρες μετά τον αγώνα μας έκανε πιο δυνατούς, δίνοντας μας αυτοπεποίθηση για την δημιουργία σειράς τριών αγώνων για το 2014 σε όλη την Ελλάδα. Το επίπεδο των διαγωνιζόμενων επέδειξε μια σοβαρότητα και μια γενικότερη στροφή προς το Allmountain και Enduro τύπο ποδηλασίας, σαν να έγινε ένα πάτημα ενός κουμπιού για restart. Το κλίμα άκρως οικογενειακό, κάτι που ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να εδραιωθεί και ο κόσμος να το αγκαλιάσει.
 
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν μοναδικά δώρα όπως παλμογράφους, δωροεπιταγές, διαμονές σε δασικά χωριά και Spa στην Αιδηψό, καθώς επίσης σε κλήρωση με λαχνό και με το κόστος όσο 2 μπύρες είχες την δυνατότητα να κερδίσεις ένα σκελετό Intense των 600 ευρώ. Τυχερός ήταν ο Σακελλαράκης Ερνέστος που έφυγε απο τη  Στενή με να έναν ολοκαίνουριο κατακκόκινο σκελέτο Intense Tazer HT μόλις με 5 ευρώ.….
 
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εθελοντές μας στα χρονόμετρα και στις θέσεις κριτών. Τον Εξωραϊστικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Κούτουρλα  και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στενής, που σε συνεργασία με την Evia Tours έφεραν σε πέρας αυτή τον αγώνα με κανέναν απολύτως τραυματισμό την ημέρα του αγώνα. Ειδικά ευχαριστήρια θα θέλαμε να δώσουμε στον Αντώνη Καπνουλά απο την Μυτιλήνη που μας βοήθησε την προηγούμενη μέρα του αγώνα με το στήσιμο των διαδρομών, καθώς επίσης και τον Πανο Λούτα για την τριπλή του βοήθεια (στήσιμο αγώνα, έκανε την σκούπα-κλείσιμο του αγώνα, αλλά και καθάρισμα των μονοπατιών μετά τον αγώνα). Μετά απο αυτά τα τόσο υποσχόμενα μηνύματα εθελοντισμού και κοινής προσπάθειας αθλητών και μή, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Enduro Mountainbike αποτελεί το μέλλον της ποδηλασίας στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων.


 
Αξίζει να τονίσουμε πως ιδιαίτερη προσέλευση είχαμε απο την επαρχία, γεγονός πολύ λογικό καθώς εκείνοι είναι οι ποδηλάτες που έχουν στενότερη επαφή με τη φύση και με τη σειρά μας δεσμευόμαστε να τονώσουμε την επαρχία με αγώνες σε οργανωμένες και όμορφες περιοχές στις οποίες ο ξένος και ευρωπαίος ποδηλάτης δεν θα διστάσει να επισκεφθεί.
 
Το ραντεβού μας ανανεώνεται για το 2014 με νέους αγώνες και νέες τοποθεσίες για την άνοδο και την επέκταση του Enduro Mountainbike στην Ελλάδα.
 
Keep Up the Pedal