Snowboard Ski Surf/Sup Windsurf Kite Wake Waterski Whatever Scuba Canoe/Kayak Jet Ski Skate Climbing Bmx/Mtb Motocross Air

Αερόσακος χιονοστιβάδων




Σύμφωνα με τους ειδικούς των χιονοστιβάδων, όταν ένα άτομο παγιδευτεί στο χιόνι, η πρώτη προτεραιότητα είναι η αποφυγή του να θαφτεί μέσα στο χιόνι. Ο λόγος είναι, ότι αν το άτομο θαφτεί ολόκληρο μετά από ακριβώς 15 λεπτά, η πιθανότητα να επιβιώσει πέφτει σημαντικά. Για να βοηθήσει κάποιος ένα άτομο σε μια τέτοια κατάσταση, θα το καταφέρει μόνο αν δεν είναι θαμμένος ο ίδιος. Εδώ είναι που ο αερόσακος χιονοστιβάδων ABS μπαίνει στο παιχνίδι: με ένα μόνο απλό γρήγορο τράβηγμα της χειρολαβής ενεργοποίησης φουσκώσουν στιγμιαία δύο αερόσακοι με συνολικό όγκο 170 λίτρα. Αυτός ο επιπλέον όγκος είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εμποδίσει το άτομο που το φοράει να θαφτεί στο χιόνι. Ο λόγος  βασίζεται σε έναν απλό νόμο της φυσικής: Όταν ένα μεγάλο σώμα  βρίσκεται σε κίνηση,  κινείται πάντοτε προς την επιφάνεια, πράγμα το οποίο ισχύει και στις χιονοστιβάδες. Τα 170  λίτρα που προστίθενται στον ανθρώπινο όγκο όταν ενεργοποιηθεί ο αερόσακος προσδίδουν την άνωση που χρειάζεται για να παραμείνει το σώμα στην επιφάνεια και κατά συνέπεια να παραμείνει στη ζωή. Η πιθανότητα επιβίωσης σε χιονοστιβάδα με τη χρήση του αερόσακου ABS είναι 97%.

Ο εφευρέτης του αερόσακου ΑΒS

Ο αερόσακος ΑΒS οφείλει την ύπαρξή του σε μια συμπτωματική ανακάλυψη. Τη δεκαετία του 1970, ένας δασοφύλακας παγιδεύτηκε σε χιονοστιβάδα χωρίς να θαφτεί το ολόκληρο το σώμα του. Υπέθεσε ότι για το αποτέλεσμα αυτό είναι υπεύθυνο ένα παιχνίδι που έτυχε να μεταφέρει στους ώμους του. Αυτό ήταν που αύξησε τον όγκο του, και έτσι του επέτρεψε να παραμείνει στην επιφάνεια. Μετά από αυτό ο Peter Aschauer αντιλήφθηκε αυτή τη δυνατότητα και ξεκίνησε να εξελίσσει τον αερόσακο ABS και το 1985 το πρώτο σύστημα ABS παρουσιάστηκε στο κοινό. Σήμερα μετά από 25 χρόνια ερευνών και συνεχούς εξέλιξης, η χρησιμότητα του αερόσακου έχει αποδειχθεί στη πράξη, ειδικά σε όσους αντιμετώπισαν κάποια στιγμή τον κίνδυνο μιας χιονοστιβάδας.  Σήμερα σε πολλές ορεινές διασώσεις, σε επιτροπές εκτίμησης χιονοστιβάδων, σε εταιρείες και οργανισμούς heliski, σε στρατιωτικούς και σε οδηγούς βουνού σε όλο τον κόσμο, ο αερόσακος χιονοστιβάδων ABS αποτελεί μόνιμο σύντροφο στην καθημερινή τους ζωή.

Το διπλό σύστημα αερόσακου ΑΒS

Χάρη στη μακροχρόνια τεχνογνωσία και σε πολλές ευρεσιτεχνίες που κατέχει, το ABS είναι ο ηγέτης στους αερόσακους  χιονοστιβάδων. Ήδη από το 1996 το ABS άλλαξε και μετατράπηκε στο σύστημα διπλού αερόσακου. Από τότε το γνήσιο ABS αποτελείται πάντα από δύο μέρη και αποκαλείται “Twin Bags”.  Και αυτό συνέβη γιατί οι διπλοί αερόσακοι είναι πολύ περισσότερο ελαστικοί και κινούνται μαζί με τη χιονοστιβάδα, σε αντίθεση με τους μονούς που τοποθετούνται πίσω από το κεφάλι. Χάρη σε αυτό επιτυγχάνεται η άνοδος του σώματος στην επιφάνεια του χιονιού αλλά και η μείωση από τις αναταράξεις κατά την πτώση στη πλαγιά. Οι δύο αερόσακοι φουσκώνουν ταυτόχρονα αλλά έχουν ξεχωριστές βαλβίδες κλεισίματος.  Αυτό προσφέρει το πλεονέκτημα αν ο ένας αερόσακος υποστεί βλάβη, ο άλλος να παραμείνει φουσκωμένος για μια επαρκή διάρκεια χρόνου. Επιπλέον πλεονέκτημα αποτελείτο γεγονός ότι ακόμα και φουσκωμένος, ο αερόσακος προσφέρει απόλυτη ελευθερία κινήσεων και καθαρό οπτικό πεδίο. Έτσι, μαζί με πομποδέκτη χιονοστιβάδων, φτυάρι και ανιχνευτή, το ABS συνιστάται από τους ειδικούς σαν τον ιδανικό εξοπλισμό κινδύνου.

Ηγέτης στην αγορά λόγω της καινοτομίας

Η καρδιά του συστήματος ABS είναι η βασική μονάδα μαζί με το ολοκληρωμένο σύστημα αερόσακου και το καλά μελετημένο σύστημα μεταφοράς, το οποίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να αντέχει τις τεράστιες δυνάμεις που ασκούνται κατά τη διάρκεια μιας χιονοστιβάδας. Το σακίδιο μεταφοράς προσφέρεται σε διάφορα μεγέθη μεταξύ 5 Lκαι 40 L  με ένα περιμετρικό φερμουάρ που μπορεί να φορεθεί εύκολα. Η απλοϊκότητα στη χρήση, αποτρέπει κάθε περίπτωση λάθους στη χρήση. Επομένως φορώντας τον αερόσακο ABS, είσαι πάντα εξοπλισμένος με ένα αξιόπιστο σύστημα διάσωσης.

Το σύστημα ABS μπορεί να επεκταθεί με τη χρήση του προστατευτικού πλάτης, το οποίο προσαρμόζεται στο σώμα πολύ εύκολα με αυτοκόλλητες λωρίδες. Με αυτό τον τρόπο, το σύστημα, όχι μόνο εμποδίζει από το θάψιμο στο χιόνι, αλλά ταυτόχρονα μειώνει τη πιθανότητα τραυματισμού από οποιαδήποτε πτώση. Επίσης, το ABS είναι το μοναδικό σύστημα που παρέχει τη δυνατότητα  ασύρματης ενεργοποίησης για ομάδες ατόμων, μέσω ραδιοφωνικής συχνότητας. Κάθε μέλος της ομάδας μπορεί να ενεργοποιήσει τους αερόσακους των υπολοίπων μελών της ομάδας σε περίπτωση κινδύνου, πράγμα που μπορεί να σημαίνει σημαντική αύξηση των επιπέδων ασφάλειας της ομάδας.



ΟΙ 10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΑΚΟΥ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΩΝ ABS


Οι δέκα βασικές αρχές του αερόσακου χιονοστιβάδων ABS, αποδεικνύουν πόσο αποτελεσματικό είναι το σύστημα ABS και επιβεβαιώνουν ξεκάθαρα τους μεγάλους δείκτες επιβίωσης με τη χρήση του.
1. Υψηλότερος δείκτης επιβίωσης: Έρευνες που διεξήχθησαν από το 1991 από το ανεξάρτητο και διεθνούς φήμης Ελβετικό ινστιτούτο χιονοστιβάδων SLF(Swiss Avalanche Institute) στο Davos της Ελβετίας, έδειξαν ξεκάθαρα, ότι το σύστημα ABS μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο να θαφτεί ένα ανθρώπινο σώμα εξαιτίας μιας χιονοστιβάδας. Τα αποτελέσματα των μελετών μιλούν από μόνα τους. Από τα 262 άτομα που ενεργοποίησαν τον αερόσακο, το 97 % επιβίωσε και το 84 % από αυτά χωρίς κανένα τραυματισμό. Αυτό κάνει το ABS το μόνο σύστημα αυτό-διάσωσης το οποίο αποδείξει την αποτελεσματικότητά του για πολλά χρόνια. Το ABS κάνει τη ζωή οκτώ φορές ασφαλέστερη για τους τουρίστες, τους σκιερ και για τους free riders.

2. Γερμανική τεχνολογία: Το επιστημονικό προσωπικό του ABS ασχολείται με την έρευνα και ανάπτυξη από το 1985 έχοντας στενή συνεργασία με επαγγελματίες στο χώρο του βουνού, πανεπιστήμια, ανεξάρτητα ιδρύματα και αθλητές ώστε να εξελίσσουν διαρκώς το σύστημα του αερόσακου. Βασιζόμενοι στην μεγάλη εμπειρία, πριν μεριά χρόνια  το μονό σύστημα αερόσακου αντικαταστάθηκε με το αποτελεσματικότερο σύστημα διπλού αερόσακου. Αντικαταστάθηκε επίσης το μηχανικό καλώδιο ενεργοποίησης με το πολύ αποτελεσματικότερο σύστημα ενεργοποίησης πεπιεσμένου αέρα.

3. Διπλή ασφάλεια: Ο διπλός αερόσακος απέδειξε την ανωτερότητά του σε σχέση με τον μονό αερόσακο μέσα από πολυετής πρακτικές δοκιμές. Μια χιονοστιβάδα, προκαλεί μεγάλη καταπόνηση στον αερόσακο. Ακόμα και αν ο ένας από τους δύο αερόσακους έχει υποστεί βλάβη, συνήθως διατηρεί επαρκή όγκο ώστε να αποφευχθεί το θάψιμο του σώματος. Οι κατασκευαστές των μονών αερόσακων, μειώνουν το κόστος παραβλέποντας αυτό το πρακτικό και σημαντικό παράγοντα επιπρόσθετης ασφάλειας.  Ο διπλός αερόσακος πλευρικής τοποθέτησης, είναι εύκαμπτος και κινείται μαζί με τη χιονοστιβάδα. Κατά συνέπεια, η μέγιστη απόδοση επιτυγχάνεται από τον όγκο και την άνοδο προς την επιφάνεια του χιονιού. Ο αερόσακος μειώνει τον στροβιλισμό του σώματος κατά την πτώση και έτσι εμποδίζονται οι σοβαροί τραυματισμοί.

4. Ενεργοποίηση με πεπιεσμένο αέρα: Τη στιγμή μιας καταστροφής, δεν υπάρχει χρόνος για λάθη και δυσλειτουργίες. Αυτός είναι ο λόγος που το ABS χρησιμοποιεί το πιο αξιόπιστο σύστημα ενεργοποίησης με πεπιεσμένο αέρα. Ένα γρήγορο τράβηγμα με μικρή δύναμη και το σύστημα φουσκώνει με τη ταχύτητα του ήχου. Ο ιμάντας ενεργοποίησης, χρησιμοποιεί ένα απλό σύστημα: η σκανδάλη ενεργοποίησης βρίσκεται σε θέση με άμεση πρόσβαση, και πάντοτε σε πλήρη ετοιμότητα.

5. Άμεση ενεργοποίηση: Για να δραπετεύσεις από μια χιονοστιβάδα, χρειάζεται καθαρό οπτικό πεδίο και ελευθερία κινήσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που το ABS σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να μπορεί να ενεργοποιείται χωρίς κανέναν δισταγμό από το πρώτο σημάδι ύπαρξης χιονοστιβάδας, χωρίς κανένα κίνδυνο να εμποδίσει τον χρήστη του. Λειτουργεί σαν ένα κομμάτι με το σώμα βοηθώντας να επιτευχθεί ο πρωταρχικός στόχος: να αποφευχθεί το θάψιμο στο χιόνι.
 
6. Δυναμικό αποτέλεσμα: Κατά τη διάρκεια μιας χιονοστιβάδας, τα υλικά που παρασύρει διαρκώς αναμιγνύονται. Τη στιγμή αυτής της ανάμιξης, τα μεγάλα αντικείμενα κινούνται προς την επιφάνεια. Ο αερόσακος σχεδιάστηκε με βάση αυτό το αποτέλεσμα. Τα δύο μέρη του διπλού αερόσακου, είναι τοποθετημένα στις πλευρές του σώματος, διατηρώντας το θύμα, όσο το δυνατόν πιο ψηλά στην επιφάνεια της χιονοστιβάδας.

7. Αποφυγή στροβιλισμών: Ο διπλός αερόσακος ABS, εμποδίζει το σώμα να έρθει σε ύπτια θέση η οποία είναι επικίνδυνη αφού αυτή εμποδίζει το θύμα να έχει οποιονδήποτε έλεγχο στη διάρκεια που παρασύρεται από τη χιονοστοιβάδα, και έτσι να μην είναι σε θέση να εμποδίσει την πρόκληση τραυματισμών από συγκρούσεις και βύθιση μέσα στο χιόνι.

8. Μέγιστη ορατότητα: Στο 97 % από τα καταγεγραμμένα ατυχήματα σε χιονοστιβάδες με χρήση αερόσακου, ο διπλός αερόσακος έμεινε ορατός στην επιφάνεια. Αυτό σημαίνει, ότι τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μπορούν να εντοπίσουν, που ακριβώς βρίσκεται το σώμα του θύματος και να μπορούν να τον απεγκλωβίσουν πολύ γρηγορότερα. Η μέγιστη ορατότητα σημαίνει ότι ο αερόσακος μειώνει τον διαφαινόμενο κίνδυνο να θαφτεί το θύμα.

9. Εύκολο πακετάρισμα και χρήση: Η διαδικασία για το πακετάρισμα του αερόσακου ABS, έχει βελτιωθεί σημαντικά μέσα στα 25 χρόνια πρακτικής χρήσης. Συγκρινόμενος με άλλους μονούς αερόσακους, ο διπλός αερόσακος ABS, είναι όχι μόνο γρηγορότερος αλλά κυρίως ευκολότερος και πιο αξιόπιστος στο να διπλωθεί.

10. Πάντοτε έτοιμο: Ο διπλός αερόσακος ABS πρέπει να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή και σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί και αυτό χωρίς κανένα συμβιβασμό. Αυτός είναι ο λόγος που ο αερόσακος ABS ενθαρρύνει την ενεργοποίηση για απλή πρακτική εξάσκηση πριν και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

ΠΗΓΗ: www.skimag.gr
absavalancheairbag