Snowboard Ski Surf/Sup Windsurf Kite Wake Waterski Whatever Scuba Canoe/Kayak Jet Ski Skate Climbing Bmx/Mtb Motocross Air

Ελεύθερη Αναρρίχηση στην Ζάκυνθο

Όλοι όσοι έχουμε επισκεφθεί την βορειοδυτική ακτογραμμή της Ζακύνθου θα έχουμε θαυμάσει τους κάθετους γκρεμούς και τις επιβλητικές θαλάσσιες αψίδες που σχηματίζουν οι βράχοι.











Ίσως και κάποιοι από μας να αναρωτηθήκαμε αν αυτά τα εντυπωσιακά μέρη είναι κατάλληλα για αναρρίχηση.
Το ίδιο ακριβώς ερώτημα θέλησε να απαντήσει και το EcoZante.Πριν από ένα μήνα προσκάλεσε δυο πρωταθλητές αναρρίχησης. Τον Αριστομένη Θανόπουλο, κορυφαίο πρωταθλητή Ελλάδος ο οποίος έχει συμμετάσχει σε πανελλήνια και διεθνή πρωταθλήματα από το 1994 με περισσότερες από 20 διακρίσεις πρώτων θέσεων. Και τον Στέφανο Παπαδόπουλο ο οποίος είναι ένας νεαρός Κύπριος αναρριχητής που ανακηρύχθηκε αθλητής της χρονιάς στην Κύπρο το 2012.

Οι δυο αναρριχητές αφιέρωσαν τρεις μέρες στο νησί μας εξερευνώντας και αναζητώντας τοποθεσίες κατάλληλες για αναρρίχηση. Αν και το χρονικό διάστημα των τριών ημερών δεν ήταν αρκετό για να εξερευνήσουν όλη την ποικιλία των τοποθεσιών και των μορφολογιών εδάφους που προσφέρει η Ζάκυνθος, η έρευνά τους επικεντρώθηκε κυρίως στην περιοχή των σπηλιών του Κεριού, στον Λιμνίωνα, και στο Κορακονήσι.


zante ζακυνθος climbing


 

Τα ευρήματα τους ήταν εντυπωσιακά. Όλες αυτές οι περιοχές που προαναφέρθηκαν κρίνονται ως εξαιρετικές τοποθεσίες για την πραγματοποίηση αναρριχητικών εξορμήσεων τύπου deep water solooing που σε ελεύθερη μετάφραση μπορούμε να το αναφέρουμε ως ελεύθερη αναρρίχηση με ασφάλεια τη θάλασσα. Το deep water solooing είναι το είδος αναρρίχησης κατά το οποίο ο αναρριχητής σκαρφαλώνει χωρίς σκοινιά ή κάποιου είδους τεχνητής ασφάλειας διαλέγοντας σημεία που κατά την πτώση του θα πέσει στην θάλασσα. Αυτό απαιτεί αρνητικές κλήσεις στους βράχους καθώς επίσης ύψη αναρρίχησης που δεν θα ξεπερνούν τα 20μέτρα.


zante ζακυνθος climbing

 

Τοποθεσίες που προσφέρουν τέτοιες συνθήκες δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθούν, για την ακρίβεια σπανίζουν. Η Ζάκυνθος, αποδεικνύεται ότι προσφέρει πολλά σημεία στις δυτικές ακτές όπου τα πετρώματα της καθώς και η μορφολογία των ακτών της κρίνονται ιδιαίτερα κατάλληλα για αυτόν τον τύπο αναρρίχησης και μοναδικά στην Μεσόγειο. Αξίζει να σημειωθεί παρόμοιες τοποθεσίες βρίσκονται μόνο στα Κανάρια νησιά στην Ιταλία και στη Λευκάδα. Η Ζάκυνθος επίσης έχει ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα, οι αναρριχητές όταν πέσουν στην θάλασσα δεν ξεπαγιάζουν, παράγοντας σημαντικός για να μπορούν να συνεχίσουν την αναρρίχηση τους αμέσως μετά την πτώση . Το Ιόνιο και ιδιαίτερα οι θάλασσες της Ζακύνθου προσφέρουν αρκετά θερμότερα νερά απ' ότι άλλα μέρη στην Μεσόγειο.



zante ζακυνθος climbing

 

Κατά την διάρκεια των αναγνωριστικών εξορμήσεων που εκτέλεσαν οι δύο αναρριχητές, σκαρφάλωσαν την αψίδα του Κορακονησίου ακολουθώντας και χαράσσοντας διαφορετικές διαδρομές. Επίσης σκαρφάλωσαν σε διάφορες σπηλιές του Κεριού που τις επισκέφτηκαν με θαλάσσια καγιακ. Η εμπειρία τους ήταν εξαιρετική από κάθε άποψη. Έχοντας ταξιδέψει σε διάφορα μέρη του κόσμου για αναρριχητικό τουρισμό και συγκρίνοντάς τα με το τι η Ζάκυνθος μπορεί να προσφέρει, πιστεύουν ότι διαθέτει κάτι περισσότερο από τα απλώς απαραίτητα για να προσελκύσει αναρριχητές Deep Water Solooing.