Το υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωσε την αστυνομία για την απαγόρευση του φεστιβάλ που ξεκινά σήμερα Δευτέρα.
Στο «ελληνικό γουέστερν» του Βασίλη Γεωργιάδη «Το αίμα βάφτηκε κόκκινο» (1965) δεν πρωταγωνιστούν μόνον οι Μάνος Κατράκης, Νίκος Κούρκουλος και Γιάννης Βόγλης, αλλά και τα επιβλητικά βράχια των Μετεώρων.
Σκηνές από αναρριχητικό «γουέστερν» υπάρχει κίνδυνος να δούμε από σήμερα και τις επόμενες μέρες στην Καλαμπάκα και στα Μετέωρα, καθώς έχει προγραμματιστεί διεθνές αναρριχητικό φεστιβάλ, το οποίο όμως δεν έχει εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού.
Μάλιστα, όπως μας πληροφόρησαν μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ), έχει σταλεί στο τοπικό αστυνομικό τμήμα σήμα πως το φεστιβάλ δεν επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί.
Ηδη από σήμερα σε κάμπινγκ της Καλαμπάκας συγκεντρώνονται Ελληνες αναρριχητές (υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τους 200), ενώ τη Δευτέρα θα έρθουν περίπου 110 ξένοι αναρριχητές από 50 χώρες του κόσμου, με πρόγραμμα να μείνουν έως τις 4 Οκτωβρίου.
«Εμείς πήραμε μια πρωτοβουλία για να αναδείξουμε την περιοχή και να κάνουμε γνωστά τα μοναδικά της βράχια και στο εξωτερικό. Η δραστηριότητά μας είναι αθλητική – τουριστική και είναι απολύτως συμβατή με όσα γίνονται χρόνια στα Μετέωρα. Για δεκαετίες γίνεται αναρρίχηση, με τους αθλητές να σέβονται τον χώρο και την πολιτιστική κληρονομιά. Για παράδειγμα, δεν γίνεται αναρρίχηση σε βράχους που έχουν στην κορυφή τους μοναστήρια», λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Γεωργούλης, πρόεδρος της ΕΟΟΑ. «Ελπίζουμε να μη δούμε τραγελαφικές σκηνές, με τα… ΜΑΤ να περιφρουρούν τα βράχια και αστυνομικούς να προσπαθούν να φτάσουν και να κατεβάσουν τους αναρριχητές. Τι θα σημαίνει για την εικόνα της χώρας διεθνώς;», σημειώνει ο κ. Γεωργούλης.
Ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας με απόφασή του από τα τέλη Ιουλίου έχει ανακοινώσει τη «μη έγκριση του αιτήματος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης για διοργάνωση Διεθνούς Αναρριχητικού Φεστιβάλ, εντός του κηρυγμένου ως Ιερού Χώρου των Μετεώρων, λόγω της ελλιπούς τεκμηρίωσης του αιτήματος και διότι βρίσκεται σε τελική φάση επεξεργασίας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα καθορίσει τις δραστηριότητες και τους περιορισμούς στον χώρο».
Της απόφασης του υπουργού είχε προηγηθεί ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ, με την οποία χαρακτηρίστηκε «ανεπαρκής» ο φάκελος παρουσίασης του φεστιβάλ.
Το υπουργείο Πολιτισμού, με το υπό επεξεργασία Π.Δ., φαίνεται να αναζητεί μια νέα ισορροπία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χρήσεων στην περιοχή. Η παρουσία των μοναστηριών, ο θρησκευτικός τουρισμός, η αναρρίχηση και οι άλλες αθλητικές – τουριστικές δραστηριότητες σε μια περιοχή με μοναδικό περιβάλλον δεν συνδυάζονται πάντα με αρμονία, όπως φαίνεται άλλωστε στην πράξη.
Τα Μετέωρα έχουν χαρακτηρισθεί «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» (1967) και «ιερός χώρος» (1995), ενώ το 1999 καθορίστηκαν τα όρια του ιερού χώρου για την «προστασία της πνευματικότητας και του ιδιαίτερου θρησκευτικού χαρακτήρα».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (Γιάννης Ελαφρός)