Snowboard Ski Surf/Sup Windsurf Kite Wake Waterski Whatever Scuba Canoe/Kayak Jet Ski Skate Climbing Bmx/Mtb Motocross Air

Οι βασικές κατηγορίες του ΜΤΒ

Οι νέες εποχές, φέρνουν νέα ήθη και οπωσδήποτε νέες κατηγορίες στα μοντέλα ΜΤΒ που θα βρείτε στο εμπόριο. Κύριο μέλημα είναι ν’ αποφασίσετε τι είδους ποδηλασία θέλετε να κάνετε, ώστε να επιλέξετε το σωστό εργαλείο.

Οι παρακάτω είναι οι κύριες κατηγορίες ΜΤΒ σε σχέση με το σκοπό χρήσης τους, που έχει επηρεάσει τους σχεδιαστές στη διαμόρφωση της κατάλληλης γεωμετρίας και τους κατασκευαστές στην επιλογή υλικών και εξαρτημάτων.








Cross Country (XC)

Διαδρομή εμπρόσθιας ανάρτησης: έως 11,5 εκ.
Διαδρομή οπίσθιας ανάρτησης: από καθόλου (hardtail) έως 11,5 εκ.(full suspension)

Τα ελαφρύτερα ποδήλατα βουνού που θα βρείτε στο εμπόριο. Ιδανικά για ανηφόρες και διασχίσεις. Ποδήλατα που θα σας βοηθήσουν και στην προπόνηση εκτος δρόμου. Συνήθως είναι τα κορυφαία μοντέλα σε κάθε εταιρεία και φτιαγμένα από τα πιο εξωτικά υλικά. Η σέλα βρίσκεται ψηλότερα από το τιμόνι ή στο ίδιο ύψος. Το αγαπημένο των παραδοσιακών. Έχει και τις λιγότερες ζημιές όταν απουσιάζει η πίσω ανάρτηση. 

All Mountain ή Trail

Διαδρομή εμπρόσθιας ανάρτησης: από 10 εκ. έως 15 εκ.
Διαδρομή οπίσθιας ανάρτησης: έως 15 εκ.


Μία κατηγορία ανάμεσα στο downhill και στο cross country. Βαρύτερο λόγω διπλής ανάρτησης. Κάνει τα πάντα, από ανηφόρες, διασχίσεις, καταβάσεις. Συνήθως η σέλα είναι στο ίδιο ύψος ή λίγο χαμηλότερα από το τιμόνι και κάθεστε σε πιο όρθια θέση. Συχνά θα κάνετε ορθοπεταλιά αλλά θα περνάτε και όλα τα εμπόδια με μεγάλη άνεση λόγω της διπλής ανάρτησης. Θα σας γοητέψει σε πολύωρες ή πολυήμερες βόλτες.

Freeride


Διαδρομή εμπρόσθιας ανάρτησης: από 15 εκ. έως 20 εκ.
Διαδρομή οπίσθιας ανάρτησης: από 15 εκ. έως 20 εκ.


Ένα αρκετά βαρύτερο ποδήλατο. Είναι για όσους θέλουν να κάνουν άλματα, σκασίματα από ύψος και γενικά τους αρέσει να καταπονούν με διάφορα ευφάνταστα κόλπα το ποδήλατο. Είναι ανθεκτικότερο στην κατασκευή γι’ αυτό και βαρύτερο. Είναι επίσης ιδανικό για να δοκιμάσετε καταβάσεις πριν μπείτε στην επαγγελματική κατηγορία. Η σέλα είναι συνήθως χαμηλότερα από το τιμόνι για να μην εμποδίζει στα κόλπα.

Downhill

Διαδρομή εμπρόσθιας ανάρτησης: από 18 εκ. έως 25,5 εκ.
Διαδρομή οπίσθιας ανάρτησης: από 18 εκ. έως 25,5 εκ.


Είναι ένα motocross χωρίς τη μηχανή. Φρενάρει με τεράστια δισκόφρενα, περνάει όλα τα εμπόδια με τις ατελείωτες διαδρομές ανάρτησης. Η σέλα είναι πολύ χαμηλότερα από το τιμόνι, σχεδόν διακοσμητική αφού σπανίως θα κάτσετε. Δεν προτείνεται για ανηφόρες αλλά θα σπάσετε τα ρεκόρ σε όποια κατηφόρα συναντήσετε.  Διαθέτει ειδικό οδηγό για να κρατάει την αλυσίδα στη θέση της. 

Dirt jump

Διαδρομή εμπρόσθιας ανάρτησης: από 10 εκ. έως 15 εκ.
Διαδρομή οπίσθιας ανάρτησης: συνήθως καθόλου (hardtail)


Νέα κόλπα στην πιάτσα. Ποδήλατο που φτιάχτηκε για να κάνει κόλπα, στο χώμα ή στο δρόμο και πετάγματα με μεγάλη ταχύτητα. Προέκυψε από την εργαστηριακή ένωση ΒΜΧ και Freeride ΜΤΒ. Η σέλα είναι χαμηλότερα από το μεγάλο τιμόνι γιατί κάνετε μόνιμα ορθοπεταλιά. Ο μικρός σκελετός βοηθάει στην ανθεκτικότητα της κατασκευής, αφού είναι έτσι για να πετάτε και να προσγειώνεστε εύκολα στις καμιά φορά λίγο μικρότερες ρόδες (24’ από κάποιους κατασκευαστές για αυξημένη αντοχή).