Πολλοί ποδηλάτες παραπονούνται για πόνους χαμηλά στη μέση. Σε πολλές περιπτώσεις ο πόνος ξεκινά από τον λαγονοψοΐτη μυ και μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ εύκολα.
Το χαρακτηριστικό της ποδηλασίας είναι η επανάληψη μιας κίνησης. Περισσότερο στην ποδηλασία δρόμου και λιγότερο στην ποδηλασία βουνού συναντάμε το φαινόμενο του πόνου χαμηλά στη μέση. Ειδικά σε ποδηλάτες που συνηθίζουν να «τραβούν» τα πετάλια προς τα πάνω θέλοντας να εκμεταλλευτούν όλη τη διαδρομή του πεταλιού. Με ένα γρήγορο υπολογισμό, σε μία τρίωρη βόλτα με μέση συχνότητα πεταλαρίσματος 90 στρ./λεπτό ένας ποδηλάτης έχει κάνει 16.200 στροφές σε κάθε πόδι.
Οι μυς που πρέπει να αντεπεξέλθουν είναι κάθε φορά οι ίδιοι και όσο λιγότερο αλλάζουμε θέση οδήγησης τόσο περισσότερη η επιβάρυνση του κάθε κύκλου μοιάζει με την προηγούμενη. Οι σχετικές μελέτες έδειξαν ότι όσοι κάνουν καθιστική ζωή (πέραν της ποδηλατικής ζωής) έχει μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης πόνου στη μέση που προέρχεται από τους σφιγμένους λαγονοψοΐτες.
Η αντιμετώπιση είναι απλή
1- Η πρώτη κίνηση για να λύσετε το πρόβλημα είναι να αλλάζετε συχνά θέση οδήγησης. Λίγο ορθοπέταλο, αλλαγή λαβής στο τιμόνι της κούρσας, κινήσεις χαλάρωσης σε κάθε ευκαιρία στο mtb.
2- Hδεύτερη κίνηση είναι να κάνετε διατάσεις αμέσως μετά το τέλος της προπόνησης ώστε να επανέλθουν οι μυς στο φυσιολογικό τους μήκος. Χωρίς υπερβολές και χωρίς πίεση, απλά αφήστε το μυ να χαλαρώσει.
3- Η τρίτη κίνηση είναι οι διατάσεις πριν τον ύπνο. Ξαπλώστε ανάσκελα στο κρεβάτι, με τη λεκάνη στην άκρη του στρώματος. Αφήστε το ένα πόδι να κρεμαστεί ελεύθερα προς το πάτωμα καθώς τραβάτε το άλλο (σε κάμψη το γόνατο) προς το στήθος. Κρατήστε τη θεση για 25 δευτερόλεπτα, τρεις φορές σε κάθε πόδι.
Τι είναι ο λαγονοψοΐτης
Ο λαγονοψοΐτης μυς αποτελείται από δύο μυς, το μεγάλο ψοΐτη και το λαγόνιο μυ, οι οποίοι συνενώνονται σε έναν. Ο μείζων ψοΐτης μυς εκφύεται από το 12ο θωρακικό και τους πέντε οσφυικούς σπονδύλους και καταφύεται στο μηριαίο οστό. Ο λαγόνιος μυς εκφύεται από τη λαγόνια ακρολοφία, το λαγόνιο βόθρο και τον οσφυολαγόνιο σύνδεσμο και καταφύεται επίσης στο μηριαίο οστό.
Με την ενέργεια του κάμπτει και στρέφει συγχρόνως ελαφρά προς τα έξω το μηρό προς την πύελο, κατά την ορθοστασία στρέφει την πύελο προς τα μπροστά και κάτω ενώ κατά τη βάδιση γίνεται η εναλλάξ κίνηση των μηρών προς τα μπροστά.